keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Pora, joka tekee kolmikulmaisia reikiä?

Tänään oli ensimmäinen kerta kansalaisopiston puu-ja metallitöissä, ja pahalta näyttää ensi talvea ajatellen. Meitä oli kokonaista kaksi osallistujaa paikalla, kun piirin aloitukseen tarvitaan vähintään 7.
Jurva on tietysti puuseppäpitäjä, jossa suuri osa äijistä saa puutöistä tarpeekseen päivätöissä, mutta silti ihmettelen. Siellä olisi vimpan päälle hyvät koneet, joilla saa aikaan aivan mitä vain. Kitaroita ja bassoja olen edellisinä vuosina pääasiassa tehnyt, pari tuoliakin, ja nyt ajattelin tehdä taas kitaran ja siinä sivussa kotelon tälle putkivahvistimelle. Viime vuonna meitä oli juuri se vaadittava seitsemän, ja homma toimi hienosti, kun ei tarvinnut jonottaa koneille. Vuosimaksu on kuuskymppiä, mutta mun mielestä se on ehdottomasti sen arvoista, vaikka kerta viikossa ja reipas 2h kerralla ei ole paljon. Ainahan on sitä pikkunäperrystä, mitä voi tehdä kotona, ja säästää pelkästään konetyötä vaativat työvaiheet tuonne.
No, tänään otin chassiksen mukaan ja porailin siihen aikani kuluksi reikiä vaihtelevilla menetelmillä.
Alumiinin poraus ei ollutkaan niin helppoa! Pahus kun en huomannut ottaa kuvaa niistä kolmion mallisista rei'istä, joita sain aikaan kartioporalla käsivaralla poraten. Nyt ne on jo korjattu pyöreiksi.
Reikäsaha oli melko hyvä, mutta sai aikaan hirmuiset jäysteet reiän reunaan. Suurimmat reiät täytyikin tehdä sillä, koska kartiopora jäi liian pieneksi.
Mutta ainoa oikea tapa oli porata pylväsporakoneella ja käyttää leikkuunestettä. Ja ennenkaikkea chassis lujasti puristimilla kiinni, muuten niistä rei'istä tulee kolmioita. Ainakin kartioporalla. Jätin pikkureiät kotiin porattavaksi, ja sahasin vielä pikaisesti 3mm turret-levystä pari soiroa vannesahalla, kun se kävi sillä niiin nätisti.
Sitten pitikin lähteä jo kotiin, ja nyt olisi viikko aikaa värvätä lisää porukkaa paikalle, jotta kansalaisopiston piiri jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti