lauantai 29. lokakuuta 2011

Tolexin liimaus

Pienen lomareissun jälkeen homma jatkuu. Parin viikon tauon jälkeen on vaikea päästä alkuun, varsinkin kun projektin seuraava vaihe on etukäteen suuresti pelkäämäni kotelon päällystys tolexilla.
Netistä löytyi joitakin ohjeita, mutta työtavat tuntuivat jotenkin hankalilta. Kulmien leikkausta yritin harjoitella ensin paperinpaloilla ja leveällä maalarinteipillä, mutta tolex on materiaalina niin erilaista ettei siitä lopulta juurikaan ollut hyötyä. Hyviä kuvasarjoja päällystämisestä ei kovin paljon netistä löytynyt, ja yritinkin ottaa paljon kuvia, jos niistä jollekin olisi hyötyä. Ongelmahan on siinä, että kallista tolexia ostetaan yleensä juuri ja juuri riittävä pala, eikä virheitä saisi tulla yhtään.
Päällystys on vielä kesken, mutta tässä hiukan juttua tämän päivän puuhastelusta:

Kotelon sisäpuolen ja ulkokulmat maalasin ensin mustaksi. Kulmat siksi, että mahdolliset virheet ja raot eivät näkyisi. Tolexin leikkaamisessa tapettileikkuri oli kätevä työkalu.

 Leikkasin palan, joka ulottui kannen ja päätyjen yli pohjassa oleviin piping-uriin asti. Tai hiukan niiden yli. Laitoin maalarinteippiä suojaksi uran toiselle puolelle, ja sitten levitin liiman pensselillä. Liimana käytin Bison Tix-hyytelömäistä kontaktiliimaa litran purkista. En tiedä kuinka fiksua se oli, mutta levitin liiman kankaaseen ja koteloon heti kerralla joka paikkaan, myös reunoihin ja kulmiin. Joissakin ohjeissa neuvotaan liimaamaan ensin suorat pinnat ja kulmat ja reunat myöhemmin erikseen. Annoin kuivahtaa parikymmentä minuuttia, ja kiinnitin tolexin.

Taittelin ja leikkasin reunat samantien paikalleen. Kulmiin syntyi vekki, jonka leikkasin saksilla pois. Kuvassa saksittu sauma.
 Sitten aukaisin sauman, laitoin puoliskot päällekkäin ja leikkasin mattopuukon terällä molemmat kerralla, jolloin syntyi aika hyvännäköinen kulma. Liimaa ei tarvinnut lisäillä yhtään, kontaktiliima salli hyvin yhden irrotuksen/takaisinliimauksen. Tinakolvilla voisi vielä sulattaa ja meikata sauman täysin näkymättömäksi.




Itse olen melko tyytyväinen lopputulokseen. Huomenna projekti jatkuu tuuletusaukon pyöristetyissä reunoissa. Siinä on pakko käyttää lisäpaloja kulmissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti