lauantai 29. joulukuuta 2012

Elokuva-alalle?



Multa on netissä kyselty soundiklippejä Hiiwateista. Ei vain meinaa saada aikaiseksi, ja sitä paitsi olen tullut siihen tulokseen että ne olisivat aika hyödyttömiä.
Kuitenkin tekaisin pikaisesti ja ilman käsikirjoitusta (ja sen kyllä huomaa), videon aiheesta modattu Hiiwatti.
Molemmissa vahvistimissa on ollut etuvahvistinosa sama, eli ”early 70’s ”. Siitä ei saa säröä irti muuten kuin pedaaleilla. Ja juuri tuon kliineyden takia se on loistava alusta pedaaleille ja bassolle.
1980-luvun alussa Hiwattia valmisti Biacrown, ja tuolloin siitä piti saada high gain-malleja kilpailemaan Marshallin kanssa. OL ja Lead-malleissa otettiin käyttöön ylimääräinen putkipuolisko vahvistusasteeksi.
Tämä modaus minkä tein, on aika lähellä ”OL”-mallia, lisäsin suoraan putkikantaan pari vastusta ja kondensaattorin ja lisäksi yhden vastuksen turret-levylle. Modaus on hyvin helppo poistaa ja palauttaa kytkentä alkuperäiseksi.


Tätä voisi vielä parantaa monin tavoin, mutta tällaisenaankin se on ihan toimiva.
Eri asia on se, onko mitään järkeä muuttaa Hiwattia kuulostamaan Marshallilta.
Mutta toisaalta en tee mitään kahdella samalta kuulostavalla vahvistimella, joten toistaiseksi tämä modaus saa jäädä paikalleen.

Mies kun tulee tiettyyn ikään, niin pidätyskyky ja muutkin estot häviävät vähitellen, joten nyt jo kehtaa myrkyttää internettiä tällaisilla turhilla videoilla...:)



Äänenlaatu tuossa vanhalla digikameralla kuvatussa pätkässä harmittaa eniten. Kameran mikki kompressoi ääntä törkeästi ja hurisee ja suhisee.

4 kommenttia:

  1. Onkohan tuommoisen Hiwatt kopion rakentaminen täysin mahdotonta, jos puusepäntaidot ja sähkömiehentaidot ovat käytännössä nollatasoa?
    Äärimmäisen työlästä se varmasti on, mutta onkohan se kuitenkin toteutettavissa?

    Onko mietteitä siitä, että onnistuuko tuommoisen 200w version (tai edes 100w) rakentaminen max 53cm leveänä?

    VastaaPoista
  2. Mikään ei ole mahdotonta, mutta jännitteet on Hiwatissa sitä luokkaa, että kyllä sähköstä täytyy jotakin tietää. Joku pienempi vahvistin rakennussarjana onnistuu varmasti. Niissä on niin hyvät ohjeet ja layout-kuvat, että ei voi mennä pahasti pieleen.
    Kotelohan on pelkkä puulaatikko, ja sen voi tehdä nopeasti ja rumaksi, tai työläästi ja hienon. Ei vaikuta kuitenkaan soundiin.
    53cm riittää nipin napin 100-wattiselle, mutta 200-wattisen muuntajat on niin hervottoman kokoiset, että tulee liian ahdasta.

    VastaaPoista
  3. Tottakai tässä pitää opiskella kirjaston avustuksella ennen projektiin ryhtymistä ja suunnitella niin tarkasti jokainen vaihe kun se vaan ennakkoon on mahdollista.
    Eikö 200w onnistu vaikka tekisi tuosta alumiinilootasta korkeamman ja kiinnittäisi sen nupin yläosaan samalla tavalla kuin vaikka Fender Bassmanissa tai Ampegeissa on? Tai mitä luulet.

    Kiitos vastauksistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä pitäisin layoutin suunnilleen samana. KT88-pääteputkien etäisyys toisistaan pitää olla riittävä, mutta muuntajia voi tuoda lähemmäs etupaneelia ja toisiaan. Etuasteputkia pitää siinä tapauksessa tiivistää myös.
      Mun mielestä isotehoiset putket pitää olla nupissa "oikein päin", että lämpö nousee ylöspäin.
      Toki esim. hurina voi lisääntyä jos muuntajia siirtää lähemmäs toisiaan.

      Poista